Употребата на яйца – неоснователно преувеличено ли е отрицателното им влияне върху човешкят организъм?

По повод на предстоящите Великденски празници и свързаните с тях традиции – боядисване на яйца, приготвяне на козунаци и други, яйцата са основните употребявани продукти. Ще обърнем внимание на този хранителен продукт, като подчертаем, че е богат на белтъчини, мазнини, минерални соли и витамини (основно витамин Е). Можем да ги отнесем към пълноценните храни.

Яйченият белтък е лесно усвоим от човешкия организъм, но в жълтъка се съдържа значително количество холестерин или по-известен като холестерол (до 200 милиграма). От това може да се предположи, че употребата на яйца има неблагоприятно влияние върху организма и води до атеросклероза. Трябва да се подчертае, че отрицателната роля на яйчения жълтък неоснователно се преувеличава.

Най-новите изследвания в тази област показват, че важно значение за развитието на атеросклерозата е преди всичко съотношението между холестерола в организма и неговия антигон (противодействащото вещество) – лецитина. В яйчения жълтък наред с високото съдържание на холестерол има и около 10 – 11 % лецитин, което означава, че в организма между двете вещества се създава известно равновесие. Все пак прекомерната употреба на яйца, може да затрудни функциите на черния дроб и ако в храната липсват противодействащите на холестерола вещества, те ще способстват за появата и развитието на атеросклероза. По тази причина на лицата в средна и по-напреднала възраст не се препоръчва консумация на повече от 4 – 5 яйца седмично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *