Семената – източник на полезни вещества

След консумацията на дадени продукти, не е необходимо да изхвърляте семената им като отпадък. Има такива които могат да се ядат и се явяват богат източник на антиоксинати и витамини, необходими за здраво тяло. Слънчогледовото, тиквеното семе, семената от диня и сусамът са вкусни органични храни с ненаситени мазнини.

Слънчогледовите семена са богати на витамин Е, който спомага за правилното функциониране на кръвоносната система. Също така действат успокояващо върху мозъка, благодарение на високите нива на триптофан, който има релаксиращ ефект. Ако слънчогледовите семена за запекат с малко сол, те ще станат хрупкави и още по-приятни на вкус.

Тиквените семки са също толкова вкусни и здравословни. Тези семена притежават свойства, които спомагат за облекчаване на възпаления, без никакви странични ефекти. Имат благоприятно въздействие при лечение на депресии. Могат да се запекат със сол и черен пипер на вкус за повече аромат.

Семената от диня рядко се консумират в сурово състояние. За сметка на това сушеният им вариант е изключително популярен. Те съдържат много важни елементи – желязо, калий, витамини, мазнини и други, които са необходимост за ежедневното здравословно хранене. Семената от диня трябва да се дъвчат преди да се преглътнат, за да се усвои максимално количество от полезните им елементи.

Сусамът се счита за лидер по отношение на минерално съдържание. Той е богат на калций, магнезий, мед, желязо, манган, цинк, витамини и фибри. Смлените семена от сусам, прибавени към зеленчукови салати са добър избор при здравословна диета.

Семената са полезни за здравето, годни за консумация и са вкусни. Консумацията само на месестата част от зеленчуците и плодовете си е чисто разточителство! Възползвайте се от полезните вещества които се съдържат в тях за добро здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *