Винен кебап от свинско месо

Класическият винен кебап се приготвя от свинско месо, но също толкова сполучлив може да бъде и приготвен от пилешко, както и от телешко месо. Ястието придобива приятен аромат от виното и подправките и е чудесен вариант за основно както през студените така и през горещите дни.

Винен кебап от свинско месо

 • Подготовка:
 • Готвене:
 • Общо време:
 • Порции: 4
 • Сложност: лесна
 • Тип ястие: основно

Продукти:

 • 1/2 кг. свинско месо;
 • 4-5 средно големи глави лук;
 • 1/2 ч.ч. червено вино;
 • 1 с.л. брашно;
 • 2-3 листа дафинов лист;
 • червен, черен пипер и сол на вкус.

Инструкции:

 1. Свинското месо се нарязва на хапки и се задушава в мазнина заедно с лука, който предварително е нарязан на филийки.
 2. След като местото се задуши, отстранете от огъня и добавете малко червен пипер и гореща вода, колкото да се облее месото и върнете отново на огъня.
 3. След пълно омекване на продуктите, прибавете виното, в което сте размили 1 супена лъжица брашно и добавете дафиновия лист и черен пипер.
 4. Оставете да се досвари на умерен огън.
 5. За гарнитура може да приготвите ориз или картофено пюре.

Публикувана: от

коментара 8

 1. разбирач 10.04.2015 at 0:28

  класическият винен кебап се прави от телешко месо

 2. Цветанка 19.05.2016 at 15:08

  Свинско съм чувала

 3. Васко 24.09.2016 at 16:33

  Кебаб – точно с Б, не П накрая – е ястие от арабската кухня, И тъй като традиционно болшинството араби са мюсюлмани – няма начин ОРИГИНАЛНАТА рецепта да е със свинско. Оригинално кебабите са правени от телешко (говеждо) и/или овнешко месо. Свинското и пилешкото са в следствие от „поевропейчването“ на рецептите, което никак не се отразява добре на вкуса им. Най-добър винен кебаб се прави от телешко, от младо теле – до 6 месеца.

  А за наименованието – в арабските говори не съществува звукът П – при тях се произнася Б, затова ястието е кебаб.

 4. Васко 24.09.2016 at 16:35

  По същата причина – произходът – оригиналната гарнитура за това ястие е оризът, а не картофеното пюре.

 5. Юлия 26.09.2016 at 11:30

  Ако може да споделите оригиналната рецепта за винен кебап, ще съм ви благодарна! В българската кулинарна литература, която съм използвала, класическият винен кебап се приготвя със свинско месо.
  Относно изписването на думата „кебап“, не може да пренебрегнем правилата на българския език и да пропуснем множественото й число – кебапи! 🙂
  Иначе, сте напълно прав, че думата е чуждица.
  Използват се различни видове месо, при приготвянето му и всичко е въпрос на вкус.

 6. Васко 26.09.2016 at 15:28

  Оригинална… кой ли знае? Едно време ми бяха давали рецепта от арабските страни, имаше екзотични подправки, и малко особено приготвяне – но не помня нищо с точност. След толкова премествания на квартири и компютри – изчезнала е. 🙁 Но със сигурност оригинално няма начин да е със свинско или пилешко. Арабите са били предимно номади и мюсюлмани. Отглеждали са стада говеда и овце, не пилета и в никой случай свине.
  А граматически правилно – в българския език КЕБАБ(П) няма множествено число. 😉 Кебаб(п)че има, но това е съвсем друго ястие… Това, че се ползва измислено множествено число е въпрос просто на езикова (мало)грамотност. Както използването на газТА, дебат и какви ли не още измислици, както и кашата с пълен/кратък член. Вече нищо не се учи в училище, просто им се дават дипломи…. :X

 7. Георги 24.10.2017 at 19:01

  Ех дошли пишман историографските многознайковци и по рецептите да въртят квинтесенциални дискусии и да поучават народа … Васко а арабите като са мюсюлмани как така винен кебаП правят? То и виното е забранено от исляма защото е алкохол. Някакви мъдри философии тук ще развиеш ли?
  Тя Юлия не е написала Арабски кебаб как се прави… Тя е писала за Винен кебап – ястие от българската традиционна кухня. Това ястие традиционно се прави със свинско което е много широко застъпено в българската кухня, за разлика от телешкото (а говеждо или овнешко при нас да не говорим че почти никога не се използват). Така че за повечето от нас въпросът е приключен.

  Юлия благодаря ти за хубавата рецепта. 🙂

 8. Мериан 08.01.2018 at 11:17

  Към рецептата добавихме сушени гъби манатарка и кебапът стана 100 пъти по перфектен моля ха ха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *