Бадеми – полезни и вредни качества!

Горчивият вкус на бадемите е известен на всички, но малцина знаят, че бадемите годни за директна консумация са леко сладки на вкус. Горчивите бадеми не се препоръчват, поради наличието на токсични вещества в тях. Въпреки това бадемите често се отнасят към най-полезните ядки. Вероятно е по-правилно да ги наричаме плодове с костилка, но по-разпространения вариант е ядка.

Притежават ли вредни качества бадемите?! Ползите и вредите не зависят толкова от състава на продукта, колкото от консумираното количество. В последните години диетолози потвърждават, че при злоупотреба с полезните във всяко отношение бадеми, може да се получи натравяне.

Полезни качества на бадемите. Въпреки популярността на бадемите, ползите и вредите от тях са тясно свързани, което означава, че трябва да бъдем внимателни с употребата им. Ползите от тези ядки преди всичко се свързват с високите съдържания на витамин Е. Този витамин се явява един от най-важните антиоксиданти, който предпазва клетките от преждевременно стареене и организма от свободните радикали. В бадемите са съсредоточени и витамини от групата В, без които човешкият организъм не би могъл да функционира правилно. Ползите от консумирането на бадеми при бъбречни проблеми са осезаеми, спомагат за по-лесно отделяне на песъчинки. Нормализират работата на черния дроб и далака, пречистват кръвта. Действат като естествен аналгитик. Редовният и регулиран прием на бадеми подобрява мозъчната дейност, намалява стреса и лекува безсъние. Оказват благотворно влияние при бронхиални астми и пневмонии. Пиенето на бадемово мляко може да намали стомашните киселини и други заболявания на стомашно-чревния тракт. Световните козметични компании отдавна са признали и ценят положителния им ефект върху кожата и косата. Благодарение на съдържащите се антиоксиданти в състава на бадемите, кожата става еластична и придобива здрав цвят, а косата копринена и блестяща. Бадемовото олио се бори със стриите и целулита – вечният враг на жените. От ползите на бадемите могат да се възползват и мъжете, те влияят положително върху потентността и облекчават махмурлука.
 Вредни качества на бадемите. Както всеки продукт, дори и полезните бадеми имат вредни свойства. Прекомерната употреба или преяждането без значение с какво, вреди на здравето. Може да се предизвика токсична или алергична реакция, а бадемите се отнасят към активните алергени. Строго противопоказно е да се консумират незрели и горчиви бадеми. Проблемът се състои в това, че тези бадеми съдържат т.нар. клетъчна отрова циановодород. Поради големия афинитет на тази отрова към желязото, здраво се свързва с хемоглобина и желязосъдържащите ензими и блокира протичането на окислителните процеси в клетката. Силно отровен е както за нисшите, така и за висшите организми. При производството на бадемово масло, циановодородът се извлича. Използва се в малки количества за лечебни цели на някои заболявания. Бадемите се отнасят към високо калоричните храни и трябва да имаме предвид, че дори с полезните си свойства могат да доведат до много лесно и бързо увеличаване на теглото.

Ясно е, че бадемите притежават както полезни, така и вредни качества. Въпреки това, полезните им свойства са значително повече пред вредните. Известно е, че консумацията само на две бадемови ядки дневно, предоставя възможността да почувствате  ползата от всички чудесни качества които притежават.

Употребата им в кулинарията е широко застъпена, както в сурово, така и в печено състояние. Всеизвестно е, че консумацията им в сурово състояние е препоръчителна.  Уникално сладкарско изделие от бадеми е марципанът. Произвежда се от обелени бадеми, които се смилат на паста с фина структура. Към пастата се добавя пудра захар, като най-висококачественият марципан се характеризира с ниско съдържание на захар. По стандарт съдържанието на захар не трябва да надвишава това на бадемовата паста.

коментара 3

 1. Пламен Новаков 14.10.2015 at 23:39

  От няколко месеца почти всеки ден ям по 15-16 сурови бадемови ядки и редовно ме боли главата. Преди това много рядко ме болеше глава. Имам висок холестерол и не зная печените бадеми ще бъдат ли полезни в този смисъл. novakov@gyuvetch.bg

 2. Стефка 29.02.2016 at 10:16

  Възможно ли е при честа употреба да засилят аритмиятажна сърцето

 3. Десии 07.03.2018 at 22:07

  обичам бадеми
  редовно си пазарувам от виаленор.ком

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *